lördag 4 april 2009

Korruption



Jag har en del vänner och engagemang i länder öster om Sverige i de länder som vi betecknar öst-länderna. Många gånger har jag varit i samtal om vilken utmaning man där har att bygga upp ett samhälle fritt från korruption. Vi i Sverige slår oss för bröstet och säger att det är företeelser vi inte känner igen från vår kultur.

Ingen kan idag säga att detta fenomen inte finns i Sverige. Efter veckor av avslöjanden, ja faktiskt år av rapportering om bonusar och fallskärmar sitter vi själva i glashus. Fler och fler forskare
säger att även i väst Europa växer korruption - fast på ett mer sofistikerat sätt.

Läser du i ordlistorna finner du att ordet Korruption översätts med att utnyttja (makt-) position för egen vinning. Att detta sker och har skett under lång tid inom företagsvärlden har vi så gott som accepterat även om man nu också från politiskt håll vill gå in och reglera dessa möjligheter till egenvining.

Men det som kanske får oss att reagera starkast just nu är väl när de som står i täten för arbetarrörelsen försöker låtsas som om att man inte förstår vad som händer, på ett sätt som anspelar att vi nyhetskonsumenter inte själva kan räkna ut att det inte handlar om försummelse utan om slugt uträknade strategier för att se till sig själv först.

I vårt nya hus har det blivit dags för vårstädning. Jag hoppas att det nu kommer krav från hela arbetarrörelsen på en rejäl vårstädning, som flyttar på de personer som övergivit sina sanna ideal så att ärlighet kan träda fram.

Inga kommentarer: